8 Ocak 2014 Çarşamba

Yaşlara Göre Cilt Bakımı

İnsan yirmili yaşlarını sürerken, cildi tarafından asla ihanete uğramayacakmış gibi geliyor.

Kazın ayağı öyle değil maalesef. (Burada kaz ayaklarına gönderme yapmıyorum. Gerçekten.)

Yaş kaç olursa olsun, Avrupalı cilt uzmanlarının 3S faktörü olarak tanımladığı ve cildi sinsi sinsi etkileyen bir gerçek var. Smoking, sun, sleep yani sigara kullanımı, güneş ve uyku şeklinde çevrilen bu unsurlar, etkisini hemen göstermese bile zamanla, özellikle otuzlu yaşların başından insana "Eyvah!" dedirtiyor. "Tam teşekküllü cilt ürünleri için çok mu geç kaldım?"

Annemle aramda geçen diyalogu hatırlıyorum. Yaşım o zamanlar 15'ti.

- Fransız kadınları nesiyle meşhurdur?
+ Bakımlılığı?
- Evet. Peki neden?
+ (burada benim yüzümde boş bir ifade belirir, kafamdan türlü sofistike yanıtlar geçmektedir.)
- Çünkü anneler, kızlarına cildine bakmayı küçücük yaştan itibaren öğretir. 13 yaşındaki kızların elinde bile temizleme toniği ve basit de olsa bir nemlendirici vardır. Sen cildine iyi davran, o da sana iyi davransın.

(Bu arada belirtmeliyim, annem 59 yaşında ve cildinde, çene hattındaki hafif hacim kaybı dışında tek bir yaşlanma emaresi bile yok. Ki kendisi meslek itibarıyla son derece stresli ortamlarda çalıştı, uykusuz kaldı vs.)

Peki, uzun vadede genç görünen ve sağlığını muhafaza eden bir cilde sahip olmak için hangi yaşta neler yapmalı?
Dünyanın çeşitli ülkelerinden cilt bakım uzmanlarının ortak görüşlerinden harmanlanan bu yazı, umarım sizin için faydalı olur. Derlemesi bana ait. :)


20'Lİ YAŞLAR 


20'li yaşlarda cilt bakımı, var olanı korumak üzerinedir. Bu dönemde yaşanan cilt sorunları ya ergenlikten kalan akne probleminin uzantısı ya da sürdürülen hızlı yaşam tarzının ve bazı alışkanlıkların (final zamanı sabahlama, aşırı sigara tüketimi, Temmuz ayında Bodrum'da ıstakoza dönme, solaryum gibi) neticesinde ortaya çıkar.

20'li Yaşlar İçin İdeal Cilt Bakımı Rutini

Adım 1 - Cildi kurutmayan ama fazla yağı ve makyaj artığını söken, tercihen köpüren bir temizleme ürünü kullanın. Sabun içerikli ürünler almayın.

Adım 2 - Gündüz için, UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan bir nemlendirici edinin ve ne olursa olsun bu adımı ASLA ihmal etmeyin.

Adım 3 - 3S faktörü hayatınızda yer ediyorsa, cilde antioksidan desteği sağlayacak bir ürün kullanmalısınız ki bir sabah aynaya bakınca "Kim bu kadın?" demeyin. C vitamini, nar özü ve üzüm çekirdeği ekstresi içerek kremler ve serumlar, antioksidanlar bakımından son derece zengindir. Cildin yaşlanmasına, çizgiler oluşmasına ve pigment değişimlerine yol açan "serbest radikal" sorununu minimuma indirir.

Adım 4 - Geceleri, cildin dinlenme ve kendini yenileme zamanıdır. O yüzden temizlik ve nemlendirme rutinini atlamayın.

Adım 5 - Çok ağır olmamak şartıyla, 20'li yaşlarda göz kremlerine pekala başlanabilir. Cilt bakımı konusunda kadınların aklına takılan en büyük sorulardan biri de budur. "Göz kremine başlamak için erken mi?" Değil. Nemlendirme özelliği yüksek göz çevresi ürünleri, bu yaş grubu için yeterli olacaktır.

ÖZET: Temizleyin, nemlendirin, güneş koruyucu kullanın ve 3S'ten uzak kalmaya bakın!


30'LU YAŞLAR


Güneşe maruz kalma sonucu ortaya çıkan lekeler ve gebelikten / doğum kontrol haplarından kaynaklanan lekeler, bu yaş grubunun azılı düşmanları olarak görülüyor. Yediğiniz her şey, etkisini ertesi gün cildinize ayna gibi yansıtıyor.

30'lu Yaşlar İçin İdeal Cilt Bakımı Rutini

Adım 1 - Cilt temizliği için 20'li yaşlarda kullanılandan biraz daha opsiyonel bir seçim yapın ve kullanımı günde ikiye çıkarın. Papatya, aloe vera gibi bitkisel özlere sahip olan, cildin üzerindeki ölü deriyi hafifçe soyarak kaldıran temizleme ürünleri, daha yerinde olacaktır.

Adım 2 - Göz çevresi bakımını da sabah ve akşam olmak üzere günde iki tura yükseltin. Gündüz kullandığınız göz çevresi kremini güneş koruma faktörü yüksek olanlardan, gece kullandığınız göz çevresi kremini ise nemlendirme özelliği yüksek olanlardan seçin.

Adım 3 - Güneş koruyuculu ürünlere aynen devam. Bu yaşlarda cildin antioksidan ihtiyacı daha da artar. Siz de antioksidan içeriği yüksek ürünlere giderek hem var olanı koruyabilir, hem de 20'li yaşlarda oluşan bazı hasarları geri alma şansını yakalayabilirsiniz. C ve E vitamini içerikli kapsüllerle cildinizi şımartın.

Adım 4 - Retinol (A vitamini), cildin elastikiyetini geri kazanmasını sağlar. Ancak güçlü retinoller, sadece reçeteyle satılır. Yine de piyasada, retinol içeren kremler bulunuyor. Bu kremlerin gece için olanından seçin. Zira retinol, güneşle temas edince etkisini yitiriyor. Bu yüzden en makulü, "uygulamayı gece saatine sarkıtmak" şeklinde tanımlanıyor.

ÖZET: Yaşlanma karşıtı silahlarınızı arttırın ama aynı anda çok fazla ürünü bir arada kullanıp cildinizi yormayın.


40'LI YAŞLAR 


 Östrojen seviyesi düşmeye başladığı için cilt yavaş yavaş kurur ve mimik çizgileri kalıcı hale gelir. Bu durum da kendini en çok dekolte ve boyun bölgesinde gösterir. Gözenekler büyür. Pigmentasyon bozulur. Yaşlılık lekeleri belirmeye başlayabilir.

40'lı Yaşlar İçin İdeal Cilt Bakımı Rutini

Adım 1 - Köpürmeyen ve kurutmayan, ölü derileri soyan bir cilt temizleme ürünü seçin.

Adım 2- Güneş korumasını (SPF) günlük rutininizin olmazsa olmazı haline getirin ki daha ileri hasarlar oluşmasının önüne geçin.

Adım 3 - Retinol ve peptidler, cilt bakımınızın içine çoktan dahil olmuş olmalı. Özellikle peptidler, kolajen üretimini artırır. Bu da elastikiyet konusunda size büyük fayda sağlar. Piyasada her iki maddeyi de içeren serumlar ve kremler bulunuyor.

Adım 4 - Cilt bakım yağlarını, geceleri nemlendiricinizi sürmeden önce uygularsanız, uyku esnasında derinin kendini verimli maddelerle yenilemesi için cildinize fırsat vermiş olursunuz.

ÖZET: Nem, daha fazla nem! Ve ne olursa olsun, cildi daha fazla kurutacak her türlü üründen kaçının.

Minik tüyolar:

- Kreminizi daima dairesel hareketlerle ve yukarı doğru, hafif masaj yaparak sürün.
- Göz çevrenizi, eyeliner sürmek için bile olsa çekiştirmeyin.
- Boynunuzun altına kıstırabileceğiniz ebatta bir lastik top edinin. Bu topu gıdınızın altında tutup sağa sola hareket ettirin. Alışkanlık haline geldiği takdirde bu egzersiz, ilerleyen dönemlerdeki sarkmaları geciktirecektir.
- Kafein ve soğuk, göz altı torbalarının baş düşmanıdır. Neskafeyi buz kalıbında dondurup, göz altlarınıza uygulamayı denediniz mi? Ben denedim, sonuçtan memnunum!


Sizin cilt bakımı rutininiz nasıl işliyor?
Sevgiler!

İllüstrasyonlar: Pinterest

34 yorum :

  1. Nasıl güzel bir yazı bu böyle! Bayıldım.. Çok bilgilendirici olmuş. 20'li yaşların başında olan brisi olarak sanırım en ihmal ettiğim şey güneş konusu :/ Daha çok dikkat etmem lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşin ucu cilt kanserine kadar varır allah korusun, aman dikkat! Sevgiler!:)

      Sil
  2. çoğu zaman ihmal edebiliyoruz ama gerçekten dikkat etmek şart:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her gün her gece insanın zamanı olmayabiliyor, hali olmayabiliyor ama cilt de bir organ, onun da bakıma ihtiyacı var. Estetik açının ötesinde, sağlık açısından.

      Sil
  3. canım yazını çok sevdim. malesef 20 li yaşların başında güneşten korunmadığım için şu an 20 li yaşların ortalarında bölgesel güneş lekesine sahibim=) keşke daha bilinçli olsaydım diyorum şu zamanlarda.artı durup dururken ergenlikte bile sahip olmadığım sivilcelerim olmaya başladı ara sıra o yüzden artık cildime cok iyi bakıyorum. avene termal su yüzüme çook iyi geliyor. bir de ayda 1-2 defa yüzümü papatya çayı buharında tutuyorum capcanlanıyor
    sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Papatya terapisini duymuştum, kulağımda kalmış, faydasını gördüğüne çok memnun oldum :)

      Sil
  4. Harika bir yayın olmuş, çok faydalı detaylar içeriyor gerçekten bir de yorumları da okumak faydalı oluyor, bu arada bir dahaki buluşmamız da seni de aramızda görmek isterim gerçekten;)) Sevgi ve selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haftasonuna denk gelmezse gelebilirim ancak, bu sefer kısmet olmadı maalesef :(

      Sil
  5. Süper bir yazı olmuş dün bakım yaptırdım bende gözenekler ve stres kaynaklı çıban görünümlü üç beş sivilcem için :) bakım şart :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendini seven, kendine bakan, kendini şımartan bloggerlara kocaman alkışş:)))

      Sil
  6. Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Acaba ürün önerisi de yapabilir misiniz? Temizleyici nemlendirici vs ne kullanabiliriz? Böyle bir post hazırlarsanız çok memnun kalırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle teşekkür ederim. Ne var ki, ürün önerisi kapsamında bir yazı hazırlamamın doğru olacağını düşünmüyorum. Çünkü herkesin cilt yapısı ve tipi farklı. Birine iyi gelen ürün, diğerinde vasat kalabilir ya da allah korusun alerjik reaksiyona neden olabilir. Sonra işin ucu "Tutumlu dedi aldım, yüzüm mahvoldu" noktasına kadar gidebilir. Bu nedenle böyle bir vebali alamam.

      Ancak, halihazırda kullandığım cilt ürünleri hakkında bir yazı hazırlayabilir ve önceden kullandıklarımla bir kıyaslamaya gidebilirim.

      Sevgiler!:)

      Sil
  7. Çok faydalı bir yazı olmuş.:)
    Göz kremi kullanmıyordum ama almayı düşünüyordum.Alsam iyi olacak. :)
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biri ellerine sağlık deyince nedense hep afiyet olsun diyesim geliyor :)
      Ben de göz kremi kullanmaya üç yıl önce başladım. İnsan vücudunda derinin en ince olduğu üç noktadan biri de göz çevresi. Neme aşırı ihtiyaç duyuyor, ihmal etmemek lazım.

      Sil
  8. klavyene sağlık çok güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel bir yazı olmuş. Dikkatle okudum. Ellerine sağlık ^_^

    YanıtlaSil
  10. yazınız harika teşekürler..

    YanıtlaSil
  11. Yine Tutumlu Pudriyer'en bizler için çok faydalı bir yazı! Seviyorum seni ve postlarını :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Sen nerelerdesin ama? Özledim, hiç denkleşemiyoruz!

      Sil
  12. Çok güzel bi yazi olmush canim, ben göz nemlendiricimi asla ihmal etmem, olmazsa olmazim:)

    YanıtlaSil
  13. Muhtesem bir yazi olmus, hemen kendime not aldim, eline saglik!! :)

    YanıtlaSil
  14. bayıldım b u yazıya ellerine sağlık. ben de 26 yaşına girecek olan bir insan olarak bir hayli geç başladım. temizleme işine bile :( ve benim burun kenarlarımdan dudağıma aşırı yoğun kırışıklık var bir kaç senedr çok düzenli bakım yaptığım halde. bu yaşta ne önerirsin bana :( hydra vegetal serum kullanıyorum ama hiç bir fayda göremedim. bir de , body shopdan e vitamini yapı aldım sence onu ne yapayım :D cildim aşırı hassas, sadece burnum çok yağlı diğer yerler kuuuppkuru .çok soru sordum aama cevaplarsan aşırı sevineceğim sankim ^_^

    YanıtlaSil
  15. Harika bir yazı aradığım herşeyi buldum bloguma da beklerimm :)

    YanıtlaSil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  18. 14 yaşa uygun cilt kremleri ve spor nasıl olmalıdır

    YanıtlaSil
  19. 14 yaşa uygun cilt kremleri ve spor nasıl olmalıdır

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel olmuş Teşekkürler.peki 20 li yaşlarda gece gündüz kremleri kullanmalı mi marka öneriniz veya doğal tavsiyeleriniz varsa çok sevinirim

    YanıtlaSil
  21. Sağlıkla ışıldayan bir cilt için hem cildimizi temiz tutmamız hem de kullandığımız ürünlerin cildimizle uyumlu olup olmaması çok önemli.

    Cilt Bakımında Sık Yapılan Hatalar: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/cilt-bakiminda-sik-yapilan-hatalar/

    YanıtlaSil



blogger template by lovebird